Oktatónk nyitóelőadása a Tavaszi Pedagógiai Napon.

Utolsó módosítás: 2019. április 30.

Az Oktatási Hivatal Miskolcon, az Avasi Gimnázium színháztermében rendezte meg Tavaszi Pedagógiai Nap c. programját 2019.április 17-én.

A rendezvényen több mint 150 pedagógus vett részt, óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, gyógypedagógusok és fejlesztő pedagógusok.
A programon Dr. Hanák Zsuzsanna az EKE PK Pszichológiai Intézetének habilitált főiskolai tanára nyitóelőadást tartott „Kommunikáció és konfliktuskezelés" címmel.
Az előadás a következő kérdésekre keresett választ:

  • Mely okok állnak a köznevelésben megfigyelhető, gyermekekkel/tanulókkal kapcsolatos kommunikációs és konfliktuskezelési problémák mögött?
  • Mely javaslatokat fogalmazhat meg a pszichológus e témával kapcsolatban a pedagógusok felé?

Az előadás során bemutatásra kerültek Basil Bernstein elmélete a korlátozott, ill. kidolgozott kód jelentőségéről, valamint Noam Chomsky gondolatai, aki a nyelvet elsajátító gyermek nyelvi rendszerének felépítésével foglakozott. Szó esett Pléh Csaba publikációjáról, a gyermeki társalgás és a társalgás fejlődésének alakulásáról. Természetesen az előadó a témával összefüggő saját kutatási eredményeit is ismertette.
A hallgatóság érdeklődéssel fogadta a mindennapokban jól felhasználható gondolatokat, példákat az asszertív, az agresszív és a passzív kommunikáció verbális és nonverbális jellemzőiről, valamint a különböző konfliktuskezelési módokról és azok összefüggéseiről.
Az előadást Eric Berne és Thomas Gordon által megfogalmazott gondolatok zárták.


< Vissza